Portfolio Werk

‘Van vloer tot dak, alles maak je zelf’

Je moet geen koukleum zijn. Een beetje doorzettingsvermogen is ook handig. Vind je het tof om mooie dingen te bouwen? Dan zit het wel goed: jij als timmerman. Net als Yuri Joosten (17). 1 dag in de week zit hij bij Bouwmensen. De andere 4 gaat hij aan de bak in de bouw. Yuri: ‘In de praktijk leer je het vak gewoon het beste.’    

Timmerman = creatief

‘Voordat ik koos voor timmerman wilde ik lasser worden. Maar uiteindelijk leek laswerk me toch een beetje te veel van hetzelfde. Timmerman is een creatief vak, omdat je zelf oplossingen moet bedenken. Dat vind ik er zo tof aan. Je werkt met een tekening die de werkvoorbereider heeft gemaakt. Daar staat op hoe je iets moet doen. Maar hoe je iets precies gaat aansluiten of welke materialen je daarvoor gebruikt, bedenk je zelf.’

Alles zelf maken

‘Mijn opa zat vroeger ook in het timmervak en had een werkplaats in de schuur. Als hij me uit school kwam halen, gingen we daar meteen naartoe om te timmeren. Niet dat ik toen al dacht: later word ik ook timmerman! Maar het was wel heel leuk om te doen. Timmerman is een heel breed vak. Van vloer tot dak, alles moet je zelf maken met de hand en verschillende materialen. Het is echt een ambacht.’  

Oplossingen bedenken

‘Het zoeken naar oplossingen is een van de moeilijkere kanten van het vak. Je moet vooruitkijken en nadenken of een aansluiting of verbinding ook op de lange termijn sterk genoeg is. Je hoeft niet alles meteen zelf te doen, maar je krijgt wel van begin af aan mee: kom maar met een oplossing!’

Iedereen kan het

‘Wat je moet kunnen als timmerman? Nou, in de eerste instantie nog niks. Je komt naar deze opleiding om het te leren. Het is wel handig als je doorzettingsvermogen hebt. Vaak werk je buiten, dus je moet niet bang zijn voor een beetje kou. Als je het echt wilt, is het voor iedereen te doen. Het gaat erom dat je het vak goed krijgt aangeleerd.’

Eén dag les

‘Het voordeel van deze opleiding is dat je leert in de praktijk. Je volgt maar 1 dag per week lessen bij Bouwmensen. Op de praktijkdagen werk ik van 7.00 tot 16.00 uur. We werken veel met hout, maar tegenwoordig gebruiken we ook steeds meer lichte materialen. Een fundering kun je bijvoorbeeld maken met piepschuim. Dat scheelt gewicht en het werkt sneller. Het timmervak is minder zwaar dan de meeste mensen denken. Het gaat allang niet meer zo als vroeger.’

Leuk bedrijf

‘Voordat ik naar Bouwmensen ging, zat ik op het vmbo Technisch College. Ik liep toen stage bij een grote aannemer. Bij dat bedrijf werk ik nu nog steeds. We doen veel grote bouwprojecten en nieuwbouwprojecten. Ook knappen we huizen van onder tot boven op, maken uitbouwen, dakopbouwen en dakkapellen. De collega’s zijn gezellig en met de mensen op kantoor is het fijn samenwerken. Zij zorgen voor goede tekeningen, waardoor het werk soepel verloopt. En ze zijn ook leuk tegen leerlingen. Ze zullen niet snel tegen je zeggen: ‘ga jij maar effe vegen!’   

Oude boerderij aanbouwen

‘Op dit moment bouwen we een aanbouw bij een oude boerderij. Bij zo’n project komt eerst een grondbedrijf om de grond bouwrijp te maken. Daarna gaan wij maatvoeren en timmeren we de fundering. Daar komt de vloer op en dan bouwen we de muren en het dak. Al het buiten- en binnentimmerwerk doen wij. Het is leuk dat je aan het eind van de dag direct resultaat ziet. Er staat weer iets wat er de dag ervoor nog niet was.’

Daarom Bouwmensen

‘Toen ik nog op het Technisch College zat, liepen we al 1 keer per week in de werkplaats van Bouwmensen rond. Ik vond het gelijk een goede opleiding en wist ook dat de meeste jongens hierna direct aan de slag zijn gegaan als timmerman. Twee van mijn collega’s hebben hier de opleiding gevolgd en werken nu heel zelfstandig. Dat heeft mij overtuigd om voor Bouwmensen te kiezen.’

Pluspunt: leren in de praktijk

‘De sfeer bij Bouwmensen is prima. Ik heb een paar vrienden in mijn klas die ik allemaal nog ken van mijn oude school. Gezellig. Maar ik kom hier vooral om het vak te leren. Je zit niet vaak in een klaslokaal, omdat je 4 dagen per week bij een bedrijf werkt. Een pluspunt voor mensen die niet graag met hun neus in de boeken zitten. Zelf kan ik prima uit boeken leren, maar om te zeggen dat het echt leuk is… In de praktijk leer je het vak gewoon het beste.’   

Zelf bepalen

‘Bij Bouwmensen heb je veel vrijheid. Je krijgt veel verschillende opdrachten. Van tekenopdrachten die je alleen doet, tot groepsopdrachten. Je mag zelf weten waar je mee begint. Als je klaar bent, laat je je opdracht aftekenen door de docent. De docenten zijn aardig en weten veel van het vak.’

Goed leren tekenen

‘De tekenlessen vind ik het leukst. Tekenen is het denkwerk voordat je in de praktijk iets gaat doen. Wat je gaat bouwen ‘verwoord’ je in een tekening. Je denkt bijvoorbeeld na over de details in het dak of de vloer. Goed kunnen tekenen is belangrijk. En een beetje aardig kunnen rekenen en logisch nadenken is ook wel handig als je timmerman wilt worden.’

Mooie dingen bouwen

‘Het is een goede tijd voor technische mensen. Na je opleiding kun je zo aan het werk. Hoeveel je verdient hangt af van je eigen kwaliteiten. Later zie ik mezelf als zelfstandig timmerman, voor mezelf of bij een leuk bedrijf. Als het maar op een plek is waar ik steeds beter kan worden in mijn vak. Uitvoerder worden lijkt me ook wel wat. Je stuurt dan grote bouwprojecten aan en bent op de bouwplaats verantwoordelijk dat alles goed verloopt. Het bouwen aan iets moois met je handen, daar doe ik het voor.’

Dit interview is gepubliceerd in de schoolgids van Bouwmensen

Fotografie: Mike Bink