Workshop Hiske Versprille in de praktijk brengen

restaurant-gusto-amstelveen

Volgens de Italianen heeft een echte pizza niet te veel toeters en bellen en bak je hem krakend krokant op steen. De pizzabakkers van Gusto houden het originele Napolitaanse pizzarecept in ere.

In 1889 bracht koningin Margherita van Savoye een bezoek aan Napels. Ze had enorme trek in pizza. Pizzabakker Raffaele Esposito belegde dit platte armeluisbrood met tomaten, mozzarella en basilicum, naar de kleuren van de Italiaanse vlag en noemde het pizza Margherita. De koninklijke delicatesse ging op wereldreis en de Italianen zagen met lede ogen toe hoe het recept werd verpest door slappe bodems en een ratjetoe aan beleg. Maar hoe zit dat bij restaurant Gusto in Amstelveen?

 

Blikvanger: de steenoven

Amstelveen? Ja, je weet wel: die slaperige stad onder de rook van Amsterdam. Met een klein horecahart in het Oude Dorp. Achterin het restaurant staat een rotsblok van een steenoven, die krokante pizzabodems in enkele minuten garandeert. Er hangt een Vespa aan het plafond. Aan de muren prijken zwart-wit foto’s van authentiek Italiaanse taferelen. Hoewel het pas zes uur is, is het bij Gusto gezellig druk. Jonge gezinnen zijn aangeschoven, terwijl de pizzabakkers jongleren met het deeg. Zij zijn uitsluitend van Italiaanse afkomst en laten niet met het originele Napolitaanse recept sollen. Doodzondes als pizza blauwe kaas of Hawaï kun je hier vergeten.

 

Twaalf pizza’s

Bij Gusto is de keuzestress beperkt; maximaal twaalf pizza’s staan er op de kaart. Diavolo (€ 12) is rijkelijk belegd met gegrilde aubergine en toefjes nduja. Een soort smeerbare worst van vet varkensvlees, vermengd met pepers. Een héleboel pepers! Wees gewaarschuwd. De specialiteit van het huis (€ 17) is een pizza met peterselie, krab, tomaatjes en is besprenkeld met citroen. Door de frisse smaak waan je je in een zonnig Italiaans havenplaatsje. De maatvoering van de pizza Margherita (€7/€9) kan aangepast worden aan de kindermaag. Of de koningin de onbrekende basilicum zou waarderen is de vraag. Maar kinderen schijnen alles wat groen is er massaal af te vegen.

 

Kraak en smaak

De bodems kraken iets minder dan verwacht en de opgebolde kaas is hier en daar verbrand. Maar de pizza’s smaken er niet minder om. Voor achttiende-eeuws Italiaans street food hoef je niet naar Napels. Ook in Amstelveen wordt het aloude pizzarecept uiterst serieus genomen.

gustoworldofpizza.nl