Wie is de grootste kwaker?

Donald Duck en Hans Teeuwen. Kwaken kunnen ze allebei als de beste. Maar de vraag is wie van de twee kwaakt het hardst? De wereldberoemde eend of Neerlands bekendste cabaretier? Als Hans Teeuwen op het podium staat, draait het vaak uit op seks. En Donald? Die mag kwaken over bijna alles en zonder broek de hele wereld tegemoet treden, als hij over seks zijn snavel maar houdt! Wil de grootste kwaker opstaan?

De wereld ligt aan de voeten van Hans Teeuwen. De ultieme droom van iedere cabaretier – compleet uitverkochte Nederlandse theaterzalen – heeft hij allang bereikt. En geloof het of niet, dan wordt ook het leven van een cabaretier saai. “Op een dag bekruipt je een soort negen tot vijf gevoel, omdat je steeds hetzelfde riedeltje afdraait van try-outen, spelen in een grote zaal, première doen, recensies krijgen en op verschillende locaties spelen.” Hans Teeuwen heeft het wel gezien. Natuurlijk had hij nog jaren zo door kunnen gaan en gegarandeerd bakken met geld kunnen verdienen. Maar Teeuwen koos voor spanning en zocht zijn avontuur over de grens. Hij wil Amerika en Engeland veroveren, niet alleen met cabaret, maar vooral met zijn zangtalent. Hij heeft iets met jazzmuziek. Maar hoe doe je dat? Vraag het eens aan Donald!

Donald Duck, inmiddels wereldberoemd, debuteerde in het Silly Symphony-tekenfilmpje The Wise Little Hen als een onhandige, zelfzuchtige en slechtgehumeurde eend. Maar bij Walt Disney waren ze dolgelukkig met hem. Er was namelijk dringend behoefte aan een tegenspeler die Mickey uit de tent kon lokken. De muis die in het begin nog wel eens de onruststoker uithing, was met de tijd steeds braver geworden. En aan braveriken valt nu eenmaal weinig lol te beleven. De driftige, wispelturige Donald bracht leven in de brouwerij. Zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen, veroverde Donald de wereld met zijn gemopper en zijn woede-uitbarstingen. En gaf hij Mickey het nakijken, de driftige eend was in no time vele malen populairder geworden dan de saaie muis. Zijn bijrol groeide uit tot een hoofdrol naast Mickey, totdat hij uiteindelijk alleen verder ging.

Of beide artiesten het nu leuk vinden of niet; Donald en Hans lijken in veel opzichten op elkaar en hebben hun sterrenstatus op een vergelijkbare manier verdiend. Het publiek vindt Donald leuk, want wat zouden we graag, des Donalds, bepaalde mensen eens flink willen uitfoeteren en zeggen waar het op staat. Wat zou het heerlijk zijn als we de normen die we hebben meegekregen eens lekker los kunnen laten! Maar dat is nog niet alles; we leven ook mee met pechvogel Donald – want dat is-ie – en we kunnen ons inleven bij zijn frustraties en woede. Maar intussen maakt hij je toch aan het lachen.

Ook Hans Teeuwen heeft talent om mensen te laten lachen om zaken die je eigen normbesef doen wankelen. Teeuwen is schaamteloos en kent geen grenzen. Vooral in het begin van zijn carrière waren zijn shows doorspekt met seks en geweld, omdat hij die thema’s fascinerend vindt. Zijn eerste show – getiteld Heist – maakte hij samen met Roland Smeenk en werd zo grof gevonden dat sommige mensen voortijdig de zaal verlieten. Toch won het ijzersterke duo met die harde grappen en absurde hersenspinsels het cabaretfestival Cameretten. Terwijl Donald zo populair was geworden dat hij Mickey niet meer nodig had en alleen verder ging, bepaalde het noodlot voor Hans dat hij als solist verder moest. Roland Smeenk overleed bij een auto-ongeluk.

Donald is een mens in eendvorm, een eendmens die dan wel een ster mag zijn, maar in zijn verhalen het liefst een doodgewoon leven leidt. Hij is liever lui dan moe en als het even kan hangt hij dagenlang voor de tv aan een glas limonade te lurken. Maar de rust is hem niet gegund. Buurman Bolderbast drijft hem tot waanzin, hij moet naar de pijpen van Katrien dansen, of simpelweg keihard aan de bak om zijn schulden aan zijn vrekkige oom af te betalen. De avonturen, die hij veelal in opdracht van Dagobert beleeft, blijken niet de snoepreisjes te zijn die hij had verwacht. Daarom is hij blij als hij weer thuis is. De luiheid van Donald is Hans Teeuwen niet vreemd. Hij groeide op in een klein plaatsje in Brabant: Budel. En tot zijn 21ste hing hij daar lamlendig voor de tv te kijken naar komieken. Daar stak hij veel van op. Hij ging naar de toneelschool en vol zelfvertrouwen stapte hij het podium op, omdat hij wist dat hij daar thuishoorde, en het publiek wist dat ook. Maar zijn carrière liep niet altijd van een leien dakje. Op een avond in 1998 liep hij na twintig minuten spelen zomaar het podium af om vervolgens een tijd lang niet terug te keren. Geruchten deden de ronde; Teeuwen zou ingestort zijn, depressief, psychotisch. Want zoveel als we van Donald weten, zo weinig wil Hans Teeuwen over zijn privéleven kwijt. Hij kon wel lachen om die geruchten, terwijl hij intussen zijn dagen vulde met uitslapen, eten, wandelen en films kijken. Hij begon pas weer met schrijven aan een nieuwe show toen zijn geld op was.

Na zijn rustperiode gingen de scherpe kantjes er bij Hans Teeuwen een beetje vanaf. Hij had geen zin meer om weer een programma vol geweld te schrijven. Hij was ook niet zo snel kwaad meer. Voor die tijd kon er zich nog wel eens een ware Donald Duck in Hans ontpoppen als hem iets niet beviel. Die Duck uit de beginjaren dan wel, want ook het karakter van Donald heeft zich met de jaren ontwikkeld. Toen hij zijn drie neefjes in zijn schoot kreeg geworpen, was hij inmiddels wat vriendelijker geworden. Voor Kwik, Kwek en Kwak werkt hij zich uit de naad met welk beroep dan ook. Donald is eigenlijk precies zo’n figuur dat wel eens voorbijkwam in de shows die Hans na zijn comeback maakte. Gefrustreerde mensen die iets willen zijn wat ze eigenlijk niet zijn.

Eend van twaalf ambachten en dertien ongelukken; Donald Duck blaakt van zelfvertrouwen en denkt alles te kunnen. Zanger, toneelspeler, journalist, makelaar, welk beroep heeft hij nog niet uitgeoefend? Hij laat zich door niets of niemand uit het veld slaan. Als je Hans Teeuwen op het podium ziet staan, zou je niet zeggen dat hij wél eens te maken heeft met onzekerheid. Toen hij geen nieuwe ideeën kreeg voor een nieuwe show bijvoorbeeld. Wat moet je dan, als je niets anders kunt dan cabaret. Maar Hans blijkt nu veel meer in zijn mars te hebben. Hij zingt en treedt op in Engeland en Amerika. Alhoewel hij het niet leuk vindt om opnieuw helemaal onderaan de ladder beginnen. In Engeland is hij ook wel eens heel erg uitgejouwd. En over zoiets kan Donald meepraten! In zijn tweede optreden in de tekenfilm Orphans Benefit samen met Mickey en Goofy zingt hij de liedjes Mary had a little lamb en Little Boy Blue. Hij wordt uitgelachen door een zaal vol kleine muisjes. En uiteindelijk bekogeld met ijshoorntjes, bakstenen en eieren. Iedere andere eend zou allang van het podium zijn gevlucht, maar Donald laat zich niet wegjagen! Ook al haalt hij bakzeil; Donald verliest nooit zijn zelfverzekerdheid.

Wie is nu de grootste kwaker? De eend of de cabaretier? Ze staan allebei bekend om hun driftbuien en grove grappen. Ze zeggen wat het publiek denkt of zou willen doen. Maar helaas voor Hans is de sterrenstatus van Donald voorlopig nog een stuk groter. De beroemde eend heeft het weliswaar gemaakt in het buitenland en je zou verwachten dat hij door schade en schande wijs is geworden. Helaas is dat in meer dan 75 jaar niet gelukt. Teeuwen heeft wat dat wijs worden betreft beslist nog grote kans…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.